درباره

محمدصالح مفتاح‌م. معارف اسلامی و حقوق عمومی خوانده‌ام. اهل رسانه وسیاست و فرهنگم. دغدغه‌ام حاکمیت عادلانه بر مبنای معنویت و قانون. و اینجا را برگزیده‌ام تا تریبونی باشد برای حرف‌های‌م…

۱۴ تیرماه ۱۳۶۴ استهبان به دنیا آمدم. در طول سال‌ها استهبان، سراوان، آباده، شیراز و حالا تهران زندگی کرده‌ام.

از دوره دانش‌آموزی به کار نشریاتی علاقه داشتم. رئیس شورای دانش آموزی ناحیه ۴ شیراز بودم و نشریه نسل سوم را در دبیرستان منتشر می‌کردم.

علی‌رغم اینکه در دبیرستان ریاضی و فیزیک خوانده بودم، در دانشگاه امام صادق علیه‌السلام رشته معارف اسلامی و حقوق را به صورت کارشناسی ارشد پیوسته و در گرایش حقوق عمومی دنبال کردم.

از دوره دانش آموزی برنامه‌نویسی را دوست داشتم و درالمپیادهای دانش آموزی تا سطح استانی مقام آورده بودم.

از سال ۸۲ وبلاگ‌نویسی را شروع کردم. وبلاگ اولم پاسخگویی سران سه قوه نام داشت و به مطالبه‌گری از مسئولین می‌پرداختم. بعدها وبلاگ تخصصی حقوقی «حکومت و معنویت» را راه انداختم. در سال ۱۳۸۷ به عنوان برترین وبلاگ پژوهشی در دانشگاه امام صادق از این وبلاگ تجلیل شد و در هفته پژوهش از دست آیت الله مهدوی کنی هدیه‌ای گرفتم.

آذرباد وبلاگ آخرم بود که در دامنه اختصاصی meftah.ir بالا آوردم.

از سال ۱۳۸۳، با کمک جمعی از دوستان تشکلی صنفی در حوزه وبلاگ‌نویسی ایجاد کردیم که به «مجمع وبلاگ‌نویسان مسلمان» شناخته شد و تا مدتها به عنوان عضو شورای مرکزی فعال بودم.

اما کم‌کم وبلاگ‌نویسی افول کرد و من هم به دنبال فعالیت در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خبری دیگر از نوشتن در وبلاگ، گذشتم.

از سال ۸۶ وب‌سایت خبری راه انداته بودم. اولینش ommatnews.ir بود که وب‌سایت تخصصی خبری جهان اسلام بود. در سال ۸۸ وب‌سایت تریبون مستضعفین teribon.ir را راه انداختم که وب‌سایت برتر خبری جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در سال ۸۸ و ۸۹ شد. در سال ۸۹ به عنوان وب‌سایت برتر فیلم و هنر در جشنواره فیلم ققنوس از وب‌سایت تریبون مستضعفین تقدیر شد. همچنین در اولین نشست حزب الله سایبر هم از این سایت هب عنوان رسانه برتر تقدیر شد. از سوی صداوسیما در جشنواره بوی سیب به عنوان وب سایت برتر حوزه جنگ نرم برگزیده شد و …

البته اداره سایت خبری ساده نیست. یکبار به دلیل انتقاد از برادران لاریجانی در دوره ریاست آیت الله آملی لاریجانی بر قوه قضاییه و دکتر علی لاریجانی بر مجلس، به مدت دو ماه فیلتر شدم و دادگاهی شدم. یکسال طول کشید تا توانستم تبرئه خودم را از دادگاه مطبوعات بگیرم.

از سال ۹۳ مدیرمسئول و صاحب امتیاز پایگاه خبری فردا fardanews.com شدم و به مدت ۵ سال مسئولیتش را بر عهده داشتم. یکسال هم مسئولیت وب‌سایت خبری شفاف را هم عهده گرفتم.

در دوره‌ای هم تصمیم به راه‌اندازی سایت خبری برای شیراز گرفتم. شیرازنا تجربه متفاوتی از سایت‌هایی بود که در طرح ملی فعالیت می‌کردند. با انتقاد از برگزاری مراسم جشن تولد برای رهبری، سایت بسته شد و سپاه پاسداران فارس از ما شکایت کرد و سایت را بست. دو سال طول کشید تا با گرفتن قرار عدم صلاحیت پرونده به تهران آمد و در دادسرا منع تعقیب گرفتیم. اما فهمیدم کار رسانه‌های محلی بسیار سخت و طاقت‌فرسا است.

از سال ۸۳ با جنبش عدالتخواه دانشجویی آشنا شدم. در آن سال ۴۰ کارتن خواب در تهران از سرما مردند و ما در اعتراض به عدم رسیدگی به وضعیت آنها در مقابل ۵ سازمان، ۵ شب خوابیدیم و پس از آن برای آن کشته‌شده‌ها مراسم ختم گرفتیم. کاری که در آن زمان بسیار آوانگارد بود و مورد تقدیر رهبری هم قرار گرفت.

در سال ۸۷-۸۸ عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی شدم و به عنوان سخنگو در دیدار رهبری صحبت کردم. از جمله فعالیت‌های مهم آن دوره، تحصن در فرودگاه مهرآباد همزمان با حمله رژیم صهیونیستی به غزه بود که به جنگ ۲۲ روزه مشهور شد. در آن دوره عضو شورای متحصنین و سخنگوی آنها بودم.این موضوع هم چند بار مورد تقدیر رهبری قرار گرفت. برخی از تجربه این تحصن را در یک مستند صوتی در سایت رهبری توضیح دادم. بعدها نیر مستندی به نام «بی‌قرارگاه مهرآباد» درباره این تحصن ساختم که در جشنواره مردمی فیلم عمار از آن تقدیر شد.

در سال ۸۹-۹۰ عضو هیات نظارت بر جنبش عدالتخواه بودم. به عنوان دبیر کمیته حقوق بشر این تشکل در همایش تغییرات آب و هوا و حقوق مادر زمین به بولیوی رفتم و تجربه‌ای خوب در حوزه محیط زیست و بین الملل کسب کردم. خاطرات این سفر در قالب کتاب «در میان سرخپوست‌ها» در سفارت بولیوی و با حضور سفرای بولیوی، نیکاراگوئه و ونزوئلا رونمایی شد.

*****

در واپسین روزهای سال ۹۱، با جمعی از دوستان، ستاد دعوت از سعید جلیلی را به راه انداختیم و سخنگوی ستاد دعوت بودم. مسئولیت رسانه ستاد دکتر جلیلی دوره انتخابات با من بود و تجربه جالبی از کار فشرده، جمعی و و داوطلبانه را در زمان انتخابات پیگیری کردم.

*****

از دوره دوم شورای مرکزی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی، دبیر دفتر سیاسی بودم. در دوره سوم، عضو شورای مرکزی حزب هم شدم و پایان دوره رئیس دفتر سیاسی شدم و در شورای چهارم هم ادامه یافت.

از سال ۱۳۹۸، به دعوت برادرم حجت الاسلام جلیل محبی که دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور شده بود، به اسن ستاد رفتم و مسئولیت معاونت رسانه، فرهنگ‌سازی و آموزش را بر عهده گرفتم. تلاش کردیم تا در آن دوره نشان دهیم امر به معروف فقط مختص مردم نیست و مردم باید مسئولان را هم نهی از منکر کنند. همچنین گفتیم موضوع امر به معروف هم فقط حجاب و عفاف نیست. و حتی به تعبیر رهبری اولویت دهم است. تا خردا ۱۴۰۰ هم در این سمت بودم. رویکرد ما کار فرهنگی و حمایت از جریان مطالبه‌گری در کشور بود، اما با تغییر دبیر و رویکردهای ستاد، از آنجا استعفا دادم و خارج شدم.

از ابتدای تابستان، به مرکز پژوهش‌های مجلس رفتم و در دفتر مطالعات حکمرانی، مشغول شدم و مسئولیت ثبت تجربیات حکمرانی را بر عهده گرفتم. اما تجربه مهم در این دوره، طرح موسوم به طرح صیانت بود. در ابتدای این دوره با ریاست دکتر زاکانی، نظرات کارشناسی کنار گذاشته شده بود و مرکز از این طرح حمایت کرده بود. با تغییر مدیریت مرکز پژوهش‌ها، نظرات کارشناسی و ذینفعان جمع‌بندی شد و به موضوعی جدی در فضای عمومی تبدیل شد. در این دوره توانستم به عنوان یکی از کارشناسان این مرکز در جمع‌بندی نظرات همکاری کنم و به نظر خودم کمکی به آینده حکمرانی سایبری در کشور کنم.

*****

اجرای چندین برنامه تلویزیونی را نیز در طول سال‌ها بر عهده گرفتم. یکی برنامه فانوس راه بود که ویژه برنامه جشنواره مردمی فیلم عمار بود که از شبکه دوم سیما پخش شد. دیگری برنامه فانوس، بود که در دوران دانشجویی اجرا می‌کردم و محور آن اندیشه‌های اجتماعی شهید مطهری بود. در سال ۹۸ مجری برنامه|‌ای گفتگومحور به نام جمهوریت شدم که از شبکه افق پخش می‌شد و موضوع آن سیاست بود.

علاوه بر مواردی که کارشناس برنامه های رادیویی بودم، از سال ۱۴۰۰ برنامه‌ای هفتگی در رادیو جوان با موضوع گفتگو با چهره‌های گام دومی انقلاب را بر عهده گرفتم. این برنامه منحصر به فرد دوشنبه‌ها ساعت ۲۲ از رادیو جوان پخش می‌شود و تا کنون چند ده قسمت از آن روی آنتن رفته است.